Krakatit. Povídky z jedné a z druhé kapsy - Čapek, Karel český autor 9. januára 1890 - 25. decembra 1938 (Bratislava Petit Press, 2005)
Příběh inženýra Prokopa líčí jeho snahu vyrobit trhavinu nezměrné síly a odkrýt dosud nepoznané možnosti tohoto vynálezu. Během komplikovaného pátrání si ale Prokop uvědomuje, že svým objevem ohrožuje existenci celého lidstva. Svádí boj nejen s těmi, kteří chtějí jeho vědomosti zneužít k chorobným snahám ovládnout svět, ale i s vášnivou láskou, musí projevit osobní odvahu, vynalézavost, obětavost a moudrost. Postupně dochází k poznání, že jeho gigantický vynález by přinesl lidstvu pouze defnitivní zkázu. Proto nasadí všechny svoje síly k tomu, aby ke katastrofě nemohlo dojít… Povídky z jedné kapsy a jejich volné pokračování Povídky z druhé kapsy obsahují každá soubor dvaceti čtyř povídek s často detektivní zápletkou, zachycující neočekávané situace ze světa zločinu a trestů, ale také zamyšlení nad dobrem a zlem. Povídky jsou výjimečné svou vysokou rozmanitostí, inteligentními zápletkami, vykreslují silné lidské příběhy, rozplétají velká tajemství, ale také si svou odlehčenou humornou formou snadno získávají snad všechny své čtenáře.
Keywords: česká literatúra; romány; poviedky