Štyri hry slovenskej moderny - kolektív autorov; Stodola, Ivan slovenský autor, dramatik a lekár 10. marca 1888 - 26. marca 1977; Barč-Ivan, Július slovenský autor, dramatik, prozaik 1. mája 1909 - 25. decembra 1953; Zvon, Peter slovenský dramatik, divadelný kritik a režisér 9. januára 1913 - 19. októbra 1942; Králik, Štefan slovenský dramatik 8. apríla 1909 - 30. januára 1983 (Tatran Bratislava, 1973)
Kráľ Svätopluk - Ivan Stodola Matka - Július Barč-Ivan Tanec nad plačom - Peter Zvon Posledná prekážka - Štefan Králik Zostavil, edičnú poznámku, biografické heslá autorov a štúdiu napísal Emil Lehuta. Určujúcim hľadiskom výberu editora štyroch ukážok zo slovenskej dramatickej moderny, čiže tvorby písanej už pre profesionálne divadlo, boli jednak jej najosobitejší predstavitelia, a jednak ich reprezentačné diela. Pri druhom kritériu sa bral zároveň zreteľ na čo najširší žánrový a typový záber (hra historická, psychologická a veršovaná, pričom Matka predstavuje psychologickú interpretáciu témy tradičnej), ďalej ohľad na vzájomné druhové zoskupenie (smutnohra, osudová hra, občianska hra i komédia).
Keywords: Kráľ Svätopluk; Matka; Tanec nad plačom; Posledná prekážka; slovenská dráma