Polnočná omša - Karvaš, Peter slovenský autor, dramatik a divadelný teoretik 25. apríla 1920 - 28. novembra 1999 (Slovenský spisovateľ, 1960)
Dráma Polnočná omša sa skladá z troch dejstiev a prológu. Odohráva sa na Vianoce roku 1944 v oblasti povstania v rodine Kubišovcov v ich dome na kraji mesta. Na Štedrý večer sa pripravuje rodina - otec Valentín, matka Vilma, dcéra Angela, jej muž Paľo. Na večeru má ešte prísť syn Marián a poručík Brecker, z nemeckého trestného oddielu, ktorý je u Kubišovcov ubytovaný. Pri večeri nie je syn Ďurko, ktorý údajne študuje v Bratislave, ale v skutočnosti je u partizánov. Rodičia sa pokrytecky snažia budiť dojem skromnej kresťanskej rodiny, ktorá má čisté ruky...