Prvý deň karnevalu. Luigiho srdce - Bukovčan, Ivan slovenský autor, publicista a dramatik 15. septembra 1921 - 25. mája 1975 (Bratislava Tatran, 1974)
Prvý deň karnevalu - hra z obdobia príprav kubánskej revolúcie. Individualizované príbehy štyroch povstalcov, ktorí nepodľahnú fyzickému ani psychickému nátlaku a za rodiacu sa revolúciu obetujú svoje životy.
Buffonáda (hra založená na satirickom zveličení) Luigiho srdce alebo Poprava tupým mečom – odsúdenie konzumnej spoločnosti. Luigi je odsúdený na smrť, ľudia chcú jeho srdce na experimenty, nakoniec ho zlynčujú.
Keywords: Prvý deň karnevalu; Luigiho srdce; slovenská literatúra; drámy