Sneh nad limbou - Bukovčan, Ivan slovenský autor, publicista a dramatik 15. septembra 1921 - 25. mája 1975 (Tatran, 1974)
Popredný slovenský dramatik, scenárista a publicista Ivan Bukovčan sa v existencialisticky ladenej komornej hre zo Spišského divadla Sneh nad limbou vracia k svojej bytostnej téme človeka v hraničnej životnej situácii, pričom zobrazuje jeho zlyhania, no i mravnú zodpovednosť za svoje konanie i konanie iných. Dramaticky príbeh sa odohráva počas 2. svetovej vojny, keď povstalci ustúpili do hôr a rozpútala sa partizánska vojna. Partizáni Šimon a Miňo spolu s mladým zajatým nemeckým vojakom sa ukryjú v zemľanke pod stáročnou limbou, ktorá bola svedkom mnohých ľudských krívd a neľútostných zápasov. Rozhodujú sa, či zabijú alebo nezabijú nemeckého vojaka, no bráni im v tom etický princíp hodnoty ľudského života. V našej inscenácii prostredníctvom psychologicky prepracovaných charakterov sa vynárajú nástojčivé existenciálne otázky: Kde sa začína a kde sa končí sloboda druhých a kde moja? Ako sa človek správa v hraničnej situácii? Ostáva ešte ľudskou bytosťou?