Voľný verš v slovenskej poézii - Zambor, Ján; Hološka, Ľudovít; Krátky, Ľubomír (Klub milovníkov poézie, 1983)
Pri zostavovaní antológie si zostavovateľ kládol za cieľ prostredníctvom reprezentatívnych básní a úryvkov z teoretických úvah predstaviť voľný verš v slovenskej poézii. Výber synekdoch zachytáva jeho rozličné modifikácie od pólu, ktorý charakterizuje uvoľnenie princípov pravidelného sylabotonického verša, až po druhý krajný pól, keď sa báseň ocitá na hranici prózy, vrátane pomedzného útvaru medzi voľným veršom a prózou, básne v próze.