Deň - Novomeský, Ladislav (Čítanie študujúcej mládeže, 1978)
Tvorba Ladislava Novomeského zahrňuje nielen poéziu, ale aj rozsiahle publicistické a novinárske dielo. Tento zväzok je výberom Novomeského poézie a teoretických prác, má svoje ťažisko v poézii, v prejavoch a statiach o jazyku, kultúre a literatúre, o autoroch slovenských a niektorých autoroch iných národných literatúr.