Keď je dobrá klobása... Spomienkové rozprávanie slovenského ľudu - Michálek, Ján; Cipár, Miroslav; Štuková, Ľubica (Ľudové umenie na Slovensku, 1987)
Spomienkové rozprávanie slovenského ľudu.V rozprávaní zo života ľudu prichádza k nám nový literárny žáner: rozprávka, povesť, dráma, anekdota? Všetko obsiahnuté takmer v každom príbehu, ba ešte čosi navyše: bohatá fantázia, štylistická originalita hovoreného prejavu a rýdzi ľudový slovník. Prevažná časť spomienkového rozprávania je svojským výrazom rozličných životných zážitkov, príhod a skúseností a odráža pestrosť života v podmienkach, v rodine a spoločnosti.