Keď je dobrá klobása... Spomienkové rozprávanie slovenského ľudu - Michálek, Ján; Cipár, Miroslav; Štuková, Ľubica; Michálek, Ján (Bratislava Tatran, 1987)
Spomienkové rozprávanie slovenského ľudu.V rozprávaní zo života ľudu prichádza k nám nový literárny žáner: rozprávka, povesť, dráma, anekdota? Všetko obsiahnuté takmer v každom príbehu, ba ešte čosi navyše: bohatá fantázia, štylistická originalita hovoreného prejavu a rýdzi ľudový slovník. Prevažná časť spomienkového rozprávania je svojským výrazom rozličných životných zážitkov, príhod a skúseností a odráža pestrosť života v podmienkach, v rodine a spoločnosti.
Príbehy do edície Ľudové umenie na Slovensku vybral docent Ján Michálek, dlhoročný pracovník na katedre národopisu FF UK. Ilustroval Miroslav Cipár.
Keywords: ľudová slovesnosť; rodina; spoločenský život; vysťahovalectvo; vojny; príbehy zo života; slovenská literatúra