Smrť tvoju žijem - Haľamová, Maša (Klenoty, 1982)
Predčasná manželova smrť hlboko zasiahla do citového života M. Haľamovej. Bolo len otázkou času, kedy sa s týmto tragickým faktom vyrovná aj básnicky. Stalo sa tak v zbierke Smrť tvoju žijem (1966), kde si zámerne vyberá motívy lásky a smútku, ale vedomá si hodnôt života vie sa s týmito tragickými pocitmi vyrovnať.