Planéta opíc - Boulle, Pierre francúzsky autor 20. februára 1912 - 30. januára 1994 (DLX SLOVAKIA, 1991)
Planétu opíc môžeme zaradiť do klasickej science fiction literatúry, aj keď príbeh sám je podaný skôr spôsobom dobrodružného románu. Opičia spoločnosť na vzdialenej planéte vo vesmíre sa nápadne podobá tej ľudskej na Zemi. Boulle prevrátil evolúciu naruby, človek tu nie je pánom tvorstva, ale zaujíma pozíciu zvieraťa, ktorú dokonale rozkastované múdre opice držia v klietke. Jediný zástupca ľudu im teda musí dokázať svoju inteligenciu, aby ho prepustili. Na Zem sa síce vráti, ale čaká ho tam ďalšie nemilé prekvapenie...