1984 - Orwell, George, anglický autor 25. júna 1903 - 21. januára 1950; Vojtek, Juraj (Bratislava Petit Press, 2005)
Jedno z najznámejších diel svetovej literatúry nášho storočia spája v sebe prvky spoločensko-politického a vedecko-fantastického románu. Je obžalobou komunistickej diktatúry, ktorá v roku 1984 ovláda všetko, vrátane ľudského myslenia.
V centre románu sú osudy čestného, citlivého a uvažujúceho jedinca (Winstona Smitha), ktorý sa vzoprie systému, za čo platí krutú daň.
Orwell touto knihou už v roku 1948 ponúkol svetu víziu, ktorá sa neskôr stala realitou.
Keywords: anglická literatúra; dystopické romány; totalitarizmus