Básne - Válek, Miroslav slovenský básnik, publicista, prekladateľ 17. júla 1927 - 27. januára 1991; Šikula, Vincent 1936-; Kovačevičová, Eva; Valach, Ján (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Básnické dielo Miroslava Válka značí významný posun vo vývine slovenskej poézie. Autorova bytostne imaginatívna poézia, vyvierajúca však z hlbokého racionálneho poznania, s veľkou umeleckou silou odzrkadľuje súčasného človeka a svet. Nesie výrazné humanistické posolstvo a angažuje a najpokrokovejšie ideály, ktoré zrodili socializmus.
Keywords: Zápalky; Dotyky; Príťažlivosť; Nepokoj; Milovanie v husej koži; Slovo; Z vody; slovenská literatúra; poézia