Tisícročná včela 1. - Jaroš, Peter slovenský prozaik, dramatik a filmový a televízny scenárista 22. januára 1940; Horváth, Peter; Rostoka, Vladislav (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1979)
Román Petra Jaroša Tisícročná včela, takmer renesančná sága o živote slovenského národa, ktorý prežil tisícročie nepriaznivých okolností vďaka svojej vitalite a včelej pracovitosti. Hneď po 1. vydaní sa stal čitateľským bestsellerom. Stal sa aj predlohou pre kultový film, ktorý režíroval Juraj Jakubisko a získal viacero medzinárodných cien, o. i. - Zlatý Fénix na Medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach r. 1983. Tento román ocenený mnohými cenami a preložený do viacerých európskych jazykov, ako aj do arabčiny a jazyka hindu, sa stal aj predlohou pre rovnomenný muzikál, ktorý v súčasnosti úspešne uvádza Divadlo Andreja Bagara v Nitre.
Keywords: Tisícročná včela; slovenská literatúra; rodinná sága; spoločenské romány; sfilmovaný príbeh