Mních. Pútnik Melmoth - Lewis, Matthew Gregory anglický autor 9. júla 1775 - 16. mája 1818; Maturin, Charles Robert írsky autor 25. septembra 1782 - 30. októbra 1824; Kamenistý, Ján; Trojan, Ján; Blažo, Pavol; Kamenistý, Ján (Bratislava Tatran, 1986)
Dva historické psychologické romány, alebo fenomén nazývaný "anglická gotika". Dej prvého románu Mních sa odohráva v Madride, v jednom z najmocnejších centier cirkevnej moci. Zaujme nielen bohatstvom myšlienok, farbistým opisom prostredia ale aj šteklivou hrôzostrašnosťou. Druhý román - súbor príbehov, ktoré spája ústredná postava prekliateho, ustavične sa po svete potulujúceho Melmotha, ktorý za svoju túžbu po poznaní platí životom....Maturinov Pútnik Melmoth je akousi dôstojnu rozlúčkou so slávou gotického románu. Prichádza pomerne neskro, roku 1820, v čase keď už literárnu slávu žnú autori romantických eposov sir Walter Scott a lord Byron. Charles Robert Maturin, írsky duchovný, potomok francúzskych hugenotov, svojrázny muž, vzdelaný a sčítaný - čo napokon vidno z nespočetných citácií a priznaných či nepriznaných vplyvov súčasných, ale aj starších spisovateľov, píše Melmotha takmer na sklonku literárnej i životnej dráhy. Pútnik Melmoth - to je vlastne súbor viacerých príbeho spojených ústrednou postavou - prekliatym, ustavične sa po svete potulujúcim Melmothom, ktorý za svoju túžbu po poznaní platí životom. Objavuje sa v ňom motív Fausta, ktorý hnaný nenaplnenou túžbou človeka preniknúť za všetky hranice ľudského poznania, upísal dušu diablovi. Melmoth musí konať zlo, zvádzať, hľadať si nástupcu, lebo iba tak sa zbaví kliatby. Jeho cesta je posiata ľudským nešťastím, hoci sám tvrdí, že nikomu neublížil, lebo človek je sám sebe najväčším nepriateľom. Pútnik Melmoth však nie je iba hrôzostrašný román, je to dielo, v ktorom sa autor spytuje na najzákladnejšie otázky ľudskej existencie, sleduje históriu človeka, súdiac, ale aj ľutujúc.
Keywords: Pútnik Melmoth; anglická literatúra; historické romány; mysteriózne príbehy; horory; gotický román