Sto rokov samoty - Márquez, Gabriel García kolumbijský autor 6.3.1928 - 17. apríla 2014 (LUK knižnica modernej svetovej prózy, 1984)
Jeden z najslávnejších románov 20. storočia, ktorý bol preložený do viac ako 37 jazykov, a vyšiel v počte vyše 30 miliónov kusov.