Syn svetla : 3/1 - Jacq, Christian francúzsk autor, archeológ a egyptológ 28. apríla 1947 (Motýľ, 1997)
Keď sa hovorí o veľkosti starého Egypta, okamžite sa vybaví jedno meno: Ramzes. Bol to faraón, ktorý panoval vyše šesťdesiat rokov. V tejto chvíli má Ramzes iba štrnásť rokov. Jeho otec Setchi, faraón vážený a uctievaný svojím ľudom, dokázal vybudovať z Egypta najmocnejšiu ríšu na svete. Kto však nastúpi po ňom? Jeho starší syn Šenar, ľstivý a vypočítavý, alebo Ramzes, prudký a vášnivý? Setchi začne do najvyššej funkcie tajne zasväcovať svojho mladšieho syna. Množia sa skúšky a nástrahy. Unikne Ramzes intrigám svojho brata? Dokáže správne zvoliť medzi bujnou kráskou Iset a tajuplnou Nefertari? Môže sa spoľahnúť iba na niekoľko priateľov: Mojžiša, hebrejského spolužiaka, rovnako vznetlivého ako on sám, Setaua, zaklínača hadov, pisára Ameniho...