Čítanie 2004 : výskum súčasného stavu a úrovne čítania v SR - Valček, Peter; Rankov, Pavol (Literárne informačné centrum, 2004)
Takmer 17 percent televíznych divákov, ktorých nezaujme televízny program, vypne televízor a siahne po knihe. Televízia teda nie je až takým veľkým nepriateľom knihy, ako sa doteraz predpokladalo. Počet hodín strávených pred televízorom má však iba malý vplyv na čítanie beletrie. Najviac negatívny prístup má podľa Rankova k čítaniu až skupina, ktorá sleduje televíziu viac ako päť hodín denne. Medzi nimi je počet nečitateľov, alebo tých, čo iba raz ročne siahnu po knihe, až 55,5-percentný... Počítač a internet sa ukázali ako technológie s pozitívnym vzťahom k čítaniu krásnej literatúry. Klišé o surferoch, ktorí presedia celý deň za počítačom a nezoberú do rúk knihu, tak nezodpovedá skutočnosti. V domácnostiach s internetom číta aspoň raz týždenne 30,5 percenta, v celej populácii je to 25,8 percenta, výrazne menej je tých, ktorí nečítajú vôbec - 19,8 percenta, v celej populácii vôbec nečíta 32,3 percenta.