Jazdci zo Zlatej kotliny. 1. - Ferry, Gabriel francúzsky autor 29. novembra 1809 - 3. januára 1852 (Obzor, 1971)
Belosi ako živá lavína naďalej vnikajú na územia Indiánov a zatláčajú ich do nehostinných horských krajov. Krv sa valí prúdmi, dym požiarov zaťahuje oblohu, strach, nenávisť a pomstychtivosť vládnu v krajine a nieto najmenšej iskierky nádeje, že v sierrach na prériách zavládne mier. Apači prešli do protiútoku. Beda každej bledej tvári, ktorá sa im dostane do rúk, ale tisíckrát beda tej, ktorá sa vo svojej chamtivosti odváži vstúpiť do Zlatej kotliny. A predsa... nájdu sa dvaja belosi - lovci kožušín - José a Pedro, ktorí sa snažia sprostredkovať mier medzi belochmi a Indiánmi. Zápas o mier sa odohráva na pozadí vzrušujúcich udalostí, nad ktorými sa ako sedemfarebná dúha klenie veľká láska medzi indiánskym náčelníkom a krásnou beloškou Maruchou. Zavládne mier pod sierrami? Zmĺknu kopytá bieleho mustanga, čo nesie záhadného polnočného jazdca? Zažblnkocú vlny Ria Grande del Norte pieseň o šťastí a pokoji?