Ako vriaca čokoláda - Esquivelová, Laura mexická autorka, scenáristka a politička 30. septembra 1950; Palkovičová, Eva (Bratislava Smena, 1995)
Autorka, Mexičanka zvolila nanajvýš zaujímavú rozprávačskú optiku - hrdinka príbehu Tita vyjadruje svoje city bez slov, prostredníctvom kuchárskeho umenia. V kuchyni pri sporáku vkladá do pariacich sa hrncov svoje zúfalstvo i lásku, utrpenie i vášeň, radosť, hnev i slzy....
Keywords: mexická literatúra; spoločenské romány