Slovenský raj - Petrík, Ján st. slovenský autor 17.12.1949 - 23. 5. 2023 (Andrej Macko, 2006)
Autor Ján Petrík, dlhoročný člen Horskej služby v Slovenskom raji, ju vydal vlastným nákladom po vyše 20-ročnom zbieraní materiálov a hľadaní v archívoch. "Cenné materiály som našiel v archíve horskej služby, Správy Národného parku Slovenský raj, v levočskom archíve a v súkromnom archíve nebohého profesora Jozefa Šimka," hovorí J. Petrík. Za mimoriadne zaujímavé považuje zistenie, že turistika a horolezectvo v Spišskej Novej Vsi vychádzalo z tunajšieho železničiarskeho internátu, ktorý riadil Gustáv Nedobrý. "Chovancov internátu chudobných chlapcov a siroty viedol k láske k Slovenskému raju, medzi nimi aj Jozefa Šimka, vďaka ktorému som si tento kút prírody zamiloval aj ja. O tomto internáte vie málo ľudí, zaslúžil by si samostatný výskum," tvrdí autor knihy. Čitateľ v nej na 250 stranách nájde aj ďalšie doposiaľ nepublikované zaujímavosti nielen o pôvode názvu tohto národného parku, dobové fotografie, ale napríklad aj mapu Slovenského raja z roku 1925.