Otcovia a deti. Nešťastnica a iné - Turgenev, Ivan Sergejevič ruský autor 9. novembra 1818 - 3. septembra 1883 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1977)
Kniha obsahuje výber diel známeho autora, ako napríklad: Šľachtické hniezdo, Otcovia a deti, Jarné vody. V románe Otcovia a deti nie sú proti sebe postavené dve pokolenia, ako by z názvu vyplývalo, ale ľudia dvoch spoločenských skupín, ľudia rozličného svetonázoru, medzi ktorými nemôže dôjsť ku kompromisu a jednote. Román je verným zrkadlom doby, ktorá bezprostredne predchádzala roľníckej reforme. Ústrednou postavou pútavého deja je ruský demokrat Bazarov. Vedie prudké debaty s Pavlom Petrovičom, človekom starých, konzervatívnych názorov. Pestrá galéria ďalších, majstrovsky vykreslených postáv a ich osudov, lyrické opisy prírody, jemná analýza psychických zážitkov zabezpečujú románu Otcovia a deti nesmrteľný úspech a zaraďujú ho medzi najpopulárnejšie klasické diela.