Příšeří - James, Peter anglický autor 22. augusta 1948 (Naše vojsko, 1993)
Příšeří je čtvrtým autorovým thrillerem, který se zabývá nadpřirozenými jevy. Známé téma Raymonda A. Moodyho, jr., o životě po smrti je tu ztvárněno do napínavé románové podoby. Na brightonském hřbitově právě pochovali mladou těhotnou ženu Sally Donaldsonovou. Kostelník, který v ten večer tudy procházel, zaslechl z částečně zasypaného hrobu tlumené údery, ale ve větrném a deštivém počasí je považoval za halucinaci. Během příštích dnů však několik dalších lidí slyšelo rovněž slabé zvuky vycházející z hloubky země. Svědkem následné exhumace se stala začínající novinářka Kate Hemingwayová. Na vlastní oči se přesvědčí, že Sally byla pohřbena zaživa. Na hrůzný zážitek nemůže zapomenout a přes šéfův přísný zákaz začne pátrat na vlastní pěst po této záhadné události. Děj vrcholí v okamžiku, kdy se Kate vplíží za noci do pohřebního ústavu ...