Úvod do teórie financií a meny - Borzová, Alžbeta; Medveď, Jozef (Univerzita Mateja Bela, 1997)
Slovenská ekonomika v súčasnom období prežíva revolučné obdobie kvalitatív neho skoku od centrálne riadenej k trhovej ekonomike. Ide o skok, v rámci ktorého sa mali riešiť a riešili sa také úlohy transformácie hospodárstva ako sú privatizácia, demonopolizácia a deregulácia, liberalizácia vnútorného, zahraničného obchodu a cien, zavedenie konvertibility meny, transformácia bankovej a rozpočtovej sústavy, reforma sociálneho poistenia, vytvorenie sociálnej siete a pod.