Úvod do teórie financií a meny - Borzová, Alžbeta; Medveď, Jozef (V Banskej Bystrici Univerzita Mateja Bela, 1997)
Slovenská ekonomika v súčasnom období prežíva revolučné obdobie kvalitatív neho skoku od centrálne riadenej k trhovej ekonomike. Ide o skok, v rámci ktorého sa mali riešiť a riešili sa také úlohy transformácie hospodárstva ako sú privatizácia, demonopolizácia a deregulácia, liberalizácia vnútorného, zahraničného obchodu a cien, zavedenie konvertibility meny, transformácia bankovej a rozpočtovej sústavy, reforma sociálneho poistenia, vytvorenie sociálnej siete a pod.
Vo všeobecnosti možno konštatovať, že hlavné piliere transformácie slovenského hospodárstva a financií Slovenskej republiky stoja na pevných základoch. Mnohé úlohy sa podarilo vyriešiť úplne, niektoré čiastočne a sú také, k uskutočneniu ktorých sa práve pristupuje. I napriek nedoriešeným problémom a nedostatkom však možno konštatovať, že sa na Slovensku sformovala finančná sústava, ktorá je porovnateľná s finančnými sústavami moderných trhových ekonomik. Moderná finančná a menová sústava si vyžaduje moderných a fundovaných od borníkov, ktorí budú schopní na základe poznatkov získaných počas štúdia na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a iných vysokoškolských zariadeniach tvorivo pristupovať k riešeniu existujúcich a novo vznikajúcich problémov v oblasti bankovníctva, poisťovníctva, financií verejného sektoru a pod. Pre budúcich vysokokvalifikovaných odborníkov v oblasti financií a meny, predovšetkým pre študentov I. ročníka Fakulty financií UMB sme pripravili túto učebnú pomôcku, ktorá má slúžiť ako isté východisko k osvojeniu si základných vedomostí z oblasti teórie financií a meny.
Učebná pomôcka je rozdelená do jedenástich problémových okruhov, pričom sme uplatnili metódu postupu od jednoduchého k zložitému. V prvej kapitole vy medzujeme predmet teórie financií a meny a s ním súvisiace otázky, v druhej pri bližujeme čitateľovi problematiku podstaty a funkcií peňazí a rozvoja peňažných sústav, tretia kapitola je zameraná na analýzu otázok súvisiacich s finančným trhom. Štvrtá, piata a šiesta kapitola tvorí jednotný blok a zaoberá sa problémami, ktoré sú spojené s bankovým systémom a jeho fungovaním. Verejné financie tvoria relatívne samostatnú časť finančnej sústavy a im je venovaná siedma kapitola. Ôsma kapitola približuje čitateľovi úvod do podnikových financií a deviata do poisťovníctva ako špecifického druhu činnosti niektorých podnikov. Otázkam me dzinárodných menových vzťahov a sústav je venovaná desiata kapitola...
Keywords: slovenská literatúra; finančné trhy; financie; bankový systém; menová politika; verejné financie; podnikové financie; poistenie a poisťovníctvo; inflácia; učebnice vysokých škôl