Táto krajina nie je pre starých - McCarthy, Cormac americký autor 20. júla 1933 - 13. júna 2023; Gavura, Ján (Bratislava Slovart s.r.o., 2013)
Román amerického spisovateľa C. McCarthyho o hodnote života, hraniciach lásky, prítomnosti zla a budúcnosti sveta. Príbeh z pokojného americko-mexického pohraničia roku 1980 sa začína nevydareným obchodom pašerákov drog, keď sa v rukách mladého lovca ocitne kufrík plný peňazí. O peniaze a nálezcu má však záujem nielen polícia, ale aj sociopatický zabijak a mexický kartel. McCarthyho nezameniteľný strohý štýl písania bez pátosu, zato plný emócií a životnej filozofie si získal priazeň čitateľov aj kritikov. Sfilmovaná verzia románu získala v roku 2007 štyroch Oscarov.
Keywords: americká literatúra; dobrodružné romány; sfilmovaný príbeh