Chrám Matky Božej v Paríži (2) - Hugo, Victor (Čítanie študujúcej mládeže, 1984)
ej sa odohráva v 15. str. Obdobie stredoveku v Paríži a v Chráme Notre-Dame. Je to veľmi rozsiahle dielo, okrem toho, že má členitý a bohatý dej, je tu množstvo opisov (Paríž z vtáčej perspektívy, obyvateľstvo, chrám), sú tu tiež vedecké a teoretické pasáže, napr. o kníhtlači, architektúre, atď. Hlavná postava Quasimodo ľ je zvonárom v chráme.Ako maličkého ho ženy našli pohodeného v kostole, je taký škaredý a znetvorený, že sa ani nepodobá na človeka. Claude Frollo ho naučil čítať a písať. V 14-tich rokoch Quasimodo ohluchol od zvuku zvonov, ale paradoxne najradšej zvonil, svojim zjavom stále vzbudzuje hrôzu. Frollo, ktorý je sebecky zaľúbený do Esmeraldy ho nahovorí na jej únos.Za to je Quasimodo odsúdený na pranier. Tu sa mu všetci ľudia vysmievajú a mučia ho, keď prosí o vodu, prináša mu ju iba Esmeralda, práve tu si Quasimodo uvedomuje, aký je škaredý. Na pranieri sa Quasimodo a Esmeralda osudovo stretávajú druhý krát v živote, pretože práve Quasimodo bol do dieťa, ktoré cigánky pohodili v kostole a pre