Chrám Matky Božej v Paríži (2) - Hugo, Victor (Tatran Bratislava, 1984)
ej sa odohráva v 15. str. Obdobie stredoveku v Paríži a v Chráme Notre-Dame. Je to veľmi rozsiahle dielo, okrem toho, že má členitý a bohatý dej, je tu množstvo opisov (Paríž z vtáčej perspektívy, obyvateľstvo, chrám), sú tu tiež vedecké a teoretické pasáže, napr. o kníhtlači, architektúre, atď. Hlavná postava Quasimodo ľ je zvonárom v chráme.Ako maličkého ho ženy našli pohodeného v kostole, je taký škaredý a znetvorený, že sa ani nepodobá na človeka. Claude Frollo ho naučil čítať a písať. V 14-tich rokoch Quasimodo ohluchol od zvuku zvonov, ale paradoxne najradšej zvonil, svojim zjavom stále vzbudzuje hrôzu. Frollo, ktorý je sebecky zaľúbený do Esmeraldy ho nahovorí na jej únos.Za to je Quasimodo odsúdený na pranier. Tu sa mu všetci ľudia vysmievajú a mučia ho, keď prosí o vodu, prináša mu ju iba Esmeralda, práve tu si Quasimodo uvedomuje, aký je škaredý. Na pranieri sa Quasimodo a Esmeralda osudovo stretávajú druhý krát v živote, pretože práve Quasimodo bol do dieťa, ktoré cigánky pohodili v kostole a pre
seba ukradli 6-mesačnú Esmeraldu jej matke. Hoci Frollo je do Esmeraldy zaľúbený, ona miluje Phoeba ľ kapitána lukostrelcov.Raz ich Frollo nájde spolu a v žiarlivosti a hneve Phoeba prebodne. Zato odsúdia Esmeraldu a pred popravou ju zachráni Quasimodo, potom ju skrýva v chráme, ale Frollo ju unesie, využije svoje kňazské postavenie nato, aby sa jej pomstil, že ho nechcela a obvinil ju z bosoráctva. Keď Quasimodo vidí ako sa Frollo pri Esmeraldinej poprave škodoradostne usmieva, zhodí ho z hradieb chrámu.O dva roky našli v hrobke kostola kostru ženy, ktorú objímala kostra muža s krivou chrbticou, ale muž zomrel dobrovoľne. Zvláštnosťou románu je postava Pierra Gringoira, spisovateľa bez úspechu, peňazí a domova, spolu s rozprávačom sprevádza čitateľa od začiatku do konca a spája jednotlivé postavy a prostredia románu. V tomto románe autor kritizuje krutosť svetskej noci a pokrytectvo cirkvi.
Keywords: historické romány; francúzska literatúra; sfilmovaný príbeh