Z ľudovej kultúry Turca - Pančuhová, Eva; Mintalová, Zora 1950- (Matica slovenská, 2004)
Región Turca je nesmierne bohatý na pamiatky a tradície ľudovej kultúry. Táto obsiahla monografia podáva zaujímavé informácie o spôsobe života a kultúre našich turčianskych predkov - o staviteľstve, spôsoboch obživy, ľudovom odeve, textile, spracovaní surovín, spoločenských a rodinných vzťahoch, výročných a rodinných obyčajoch, ľudovom liečení atď. Každá turčianska obec nájde v knihe čosi zo svojich pozoruhodností, každá rodina niečo z typických turčianskych tradícií, ktoré by nemali upadnúť do zabudnutia.