Hlúpi bieli muži -a ďalšie chabé zdôvodnenia stavu národa - Moore, Michael; Uličná, Soňa (Bratislava Ikar, 2004)
Michael Moore hodnotí nové storočie a spolu s ním aj veľkú lobistickú skupinu: hlúpych bielych mužov. Kniha je Mooreovým manifestom o trestných činoch a priemernosti. Vyzýva OSN, aby zvrhla juntu Bushovcov, žiada Afroameričanov, aby nad vchody nepriateľsky naladených obchodov zavesili tabule LEN BELOSI a modlí sa, aby senátora Jesseho Helmsa pobozkal muž. A to všetko preto, aby vykričal, že: - George W. je zlodej, nepovolaná osoba v krajine a uzurpátor Oválnej pracovne.
Bill Clinton je jeden z najlepších republikánskych prezidentov, akého kedy Spojené štáty mali. - Američania sú národ idiotov, ktorých v deväťdesiatych rokoch zaujímala iba škvrna na Monikiných modrých šatách, zaškrtená šesťročná kráľovná krásy a zvyky Hugha Granta pri randení. - Amerika je ovládaná korporáciami, pre ktoré neexistuje recesia, bohatí sa váľajú v šupkách ľ a chcú sa uistiť, že si chudobní neprídu po svoj podiel. - Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že 60 percent Američanov je "znepokojených alebo nahnevaných" na svoju vlasť ľ na krajinu, kde prezidenta volia nečestné súdy a vládnu peniaze. Ak sa chcete dozvedieť, čo trápi Ameriku, táto kniha je určená práve vám.
Keywords: americká literatúra; spoločensko-kritické romány; Spojené štáty americké