Byť matkou (nie) je prirodzené : 2. - Smoklerová, Jill americká autorka 1977 (NOXI s.r.o, 2014)
Čerstvo tehotná a vystrašená na smrť si Jill Smoklerová vypočula od svojho gynekológa najväčšie klamstvo svojho života: „Materstvo je tá najprirodzenejšia vec na svete.“ Toto klamstvo malo upokojiť jej nervy, teda aspoň v to dúfala dobromyseľná sestrička, avšak práve vďaka tejto vete si Jill márne lamala hlavu, ktorá konkrétna časť DNA jej chýba... prečo má pocit, že táto skúsenosť s materstvom je pre ňu všetko len nie prirodzená. Nádherné? Áno. Zázračné? Samozrejme. Zmysluplné? Bezpochyby. Ale prirodzené? To teda vôbec nie. Po prvom hite Spoveď šialenej matky, v ktorom čitateľkám ponúkla špinavé detaily o živote so svojimi tromi pokladmi, prichádza Smoklerová s ďalšou knihou. V tej sa zamýšľa nad dvadsiatimi nehoráznymi klamstvami a mýtmi o materstve. Je tu pre vás, aby vám dala to, čo od nikoho iného nedostanete: pravdu. „Materstvo je, keď sa nikdy nesprchujete a necikáte osamote.“ Toto nie je manuál pre rodičov či príručka (tých je na trhu dosť a pravdepodobne ste ich čítali viac, ako si dokážete priznať). Toto je skôr štít, ktorý vás ochráni. Materstvo je, keď sa stále cítite tak trochu chorá, ale nikdy nemáte možnosť si tú bezradnosť poriadne užiť. Ak ste sa niekedy čudovali, prečo sa nikto nikdy neunúval vám povedať, aké to v skutočnosti je mať deti, alebo máte pocit, že vám všetko padá na hlavu, kniha Byť matkou (nie) je prirodzené vám ukáže, že v tom nie ste vôbec sama. Nie ste jedinou matkou, ktorá chce stráviť Deň matiek tak ďaleko od detí, ako sa len dá a nie ste ani jediná, ktorá má nepriateľov vo veku deväť rokov. Pridajte sa k Jill a jej armáde „šialených matiek“, ktorých misiou je prežiť a ktoré sú prepojené hlbokou láskou k ich deťom a vedomím, že materstvo nie je vždy jednoduché.