Slúžkin syn. Inferno. Osamelý - Strindberg, August švédsky autor, dramatik 22.1.1849 - 14.5.1912 (Tatran, 1988)
Dielo švédskeho autora obsahuje autobiografické vyznanie Slúžkin syn na ktoré voľne nazdväzujú novely Inferno a Osamelý.V prvom románe načrtavá obraz matky a otca a ich zlých povahových čŕt, do detailov rozoberá inštitúciu rodiny, venuje priestor bigotnosti, sexu a náboženstvu. V Inferne opisuje svoje úzkostné stavy, ktoré ho takmer vohnali do šialenstva a v próze Osamelý analyzuje svoju odlúčenosť a svoj vnútorný svet...