Uteč, Jane! - Fieldingová, Joy kanadská autorka 18. marca 1945 (IKAR, a. s., 1992)
Mladá žena, ktorá za záhadných okolností stratila pamäť, sa usiluje vypátrať pravdu, nech je akokoľvek strašná. Postupne zisťuje, že jej ide o všetko. Krok za krokom rozplieta pavučinu rafinovaného zla a uvoľňuje slučku, čo ju dusí. Svoj heroický zápas podstupuje takmer až do konca sama, obklopená nepochopením okolia i svojich blízkych. Iba nezlomná vôľa ju núti, aby sa nevzdávala a ďalej bojovala o svoj život i o bytosť, ktorá je jej najmilšia. Napínavý príbeh, v ktorom sa ponuré šero zákerných úkladov strieda s atraktívnymi reáliami Spojených štátov, sa číta jedným dychom. Možnosť zneužitia psychiatrie a psychofarmák je stále aktuálna - a nielen v USA. Podľahne Jane v nerovnom zápase? Vráti sa jej pamäť? Odhalí šokujúce tajomstvo a zachráni sa?