Leona - Bunn, Davis americký autor 1952; Okeová, Janette kanadská autorka 18. februára 1935 (LÚČ, 2013)
Výpravný román o dramatických udalostiach stojacich pri zrode kresťanstva a zároveň veľmi osobný príbeh Leony, prinútenej k zásnubám, ktoré nikdy nechcela, a priťahovanej vierou, ktorú nikdy nečakala... Keď jej rodina príde o všetok majetok a postavenie, pošlú ju k Ponciovi Pilátovi v nádeji, že by jej mohol dohodnúť strategický sobáš. Napriek príťažlivému výzoru a postaveniu snúbenca, Leona vníma život v úlohe stotníkovej ženy ako údel horší než smrť. Alban má vysoké ambície a rád by získal moc až v Ríme. No smrť a najmä záhadné zmiznutie tela mŕtveho rabbiho privedú Leonu a Albana k hľadaniu dôležitých odpovedí. Výsledok ich pátrania všetko zmení...