Poviedky - Iľf, Iľja ruský autor židovského pôvodu 15. októbra 1897 - 13. apríla 1937; Petrov, Jevgenij (Európa, s.r.o, 2002)
Ak ste si obľúbili nezameniteľný štýl brilantných ruských humoristov, ich tvorba vás ani tentoraz nesklame. Iľf a Petrov boli v prvom rade poviedkári. Ich dielo je dodnes výrazným monumentom svetovej literatúry a ťažkým kameňom na pleciach všetkých idiotov, ktorých púť históriou nepomohli zastaviť ani revolúcie, ani kontrarevolúcie. Pod pláštikom výsmechu "starých" poriadkov sa vysmievali nezmyselnosti režimu, v ktorom boli a sú nútení žiť ich čitatelia. A to aj napriek zmenám farieb na zástavách. Smiech je jedinou zbraňou bezmocných platiteľovov daní. Verte, že Iľf a Petrov vám ju do rúk vkladajú v tej najefektívnejšej podobe. Väčšina poviedok obsiahnutých v tomto výbere nebola na Slovensku nikdy publikovaná a aj v Rusku vyšli iba nedávno v edícii Zo zapečateného archívu. Súčasťou tejto knihy sú doteraz nepublikované časti románu Dvanásť stoličiek.