Kronika mesta Kocúrkova - Sekora, Ondřej; Sekora, Ondřej (Východoslovenské vydavateľstvo Košice, 1973)
Je celkom možné, že vám už o Kocúrkove všeličo porozprávali. A možno aj mrzké veci. Neverte im! Ľudia sa radi posmievajú. Hovorím vám - ani jedno mesto sa nevyrovná Kocúrkovu. Ani dnes by ste nenašli dôvtipnejšie mesto, keby ste sa viezli vlakom celý mesiac a keby ste denne presadali. Nemohli by ste nájsť dôvtipnejšie mesto preto, lebo nikde na svete nemajú a nemali takých dôvtipných starostov a nikde páni mestskí konšeli tak múdro nerozhodovali ako práve v Kocúrkove. Veď keby to bolo možné, iste by dnes všetky vlaky išli do Kocúrkova a ľudia by ta chodili v zástupe nakupovať rozum. Bili by sa oň. Nakupovali by ho do tašiek, do batohov, do debien, do vagóna. A bohvie, či by ho nevykúpili do poslednej byľky. Ale nebojte sa! To sa nestane. Našťastie sa nikto do Kocúrkova vlakom nedostane, pretože tam nijaký vlak nechodí. Múdri páni mesta Kocúrkova to zakázali.
Keywords: literatúra pre deti; rozprávky - autorské; pre čitateľov od 6 rokov; slovenská literatúra