Poprava pod Nanga Parbatom - Vranka, Milan (Devínske Karpaty, o. z. Bratislava, 2015)
V lete 2013 pakistanskí teroristi prepadli základný tábor pod Nanga Parbatom a zastrelili v ňom jedenásť ľudí. Boli medzi nimi aj slovenskí horolezci Anton Dobeš a Peter Šperka. Ján Matlák a Vladimir Švancár sa stali na jeseň 2014 obeťami cyklónu Hudhud, keď jedna z lavín zasypala základný tábor pod Dhaulágirí. Nové príbehy Milana Vranku z Nanga Parbatu a Dhaulágirí sú doplnené o rozšírené črty Vladimíra Plulíka a bratov Pavla a Ondreja Pochylých z knihy Koniec Pavúkov v Tatrách. Za čo sedel a aký bol Pavúk za mrežami?
Keywords: slovenská literatúra; horolezectvo; horolezecké expedície; terorizmus; Himaláje; Nanga Parbat -- Nangá parbat alebo Diámir je deviaty najvyšší vrch Zeme, vysoký 8 125 m n. m. Leží v Pakistane, v Kašmírskych Himalájach; Diamír -- tiež Nanga Parbat; populárno-náučné publikácie