Zlaté polia. 2. - Ripleyová, Alexandra americká autorka 8. januára 1934 - 10. januára 2004 (Danubiapress, 1996)
Chess, stará dievka zo skrachovanej, južanskej, aristokratickej rodiny dá Natovi patent starého otca s podmienkou, aby si ju zobral. Nat si ju zoberie za ženu, a vďaka nej zbohatne. Chess prežije všetko, čím prechádzali Spojené štáty koncom minulého storočia...