Zlaté polia 2. - Ripleyová, Alexandra americká autorka 8. januára 1934 - 10. januára 2004; Horská, Oľga (Bratislava Danubiapress, 1996)
Chess, stará dievka zo skrachovanej, južanskej, aristokratickej rodiny dá Natovi patent starého otca s podmienkou, aby si ju zobral. Nat si ju zoberie za ženu, a vďaka nej zbohatne. Chess prežije všetko, čím prechádzali Spojené štáty koncom minulého storočia...
Keywords: americká literatúra; historické romány; spoločenské romány; spoločenské romány