Bez kráľovej licencie - Möckel, Klaus nemecký autor 4. augusta 1934 (TEXT MÓRIK, 1994)
Príbeh vidieckeho mládenca sa odohráva za vlády francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. a podáva zaujímavý, úsmevný i dramatický obraz doby. Mladý Antoine Brac v Paríži vystriedal tucet zamestnaní: medzi nimi i nevšedné "literárne", pre ktoré sa dostal do väzenia a do nebezpečných osídiel krásnej manželky policajného komisára...