Ekologické aspekty cestnej dopravy - Ďurčanská, Daniela; kolektív autorov (Žilinská univerzita Žilina, 2015)
Jedným zo základných prvkov prípravy investičnej činnosti v cestnom staviteľstve je od roku 1994 proces posudzovania vplyvov stavieb a činnosti na životné prostredie. Odborná literatúra na Slovensku sa uvedenej problematike venuje len z pohľadu celkového výkladu zákona č. 24/2006 Z.z. o posudzovaní vplyvov stavieb na životné prostredie. Vplyvom cestnej dopravy na životné prostredie sa na Stavebnej fakulte ŽU zaoberáme dlhodobo a publikácia je výstupom doteraz riešených výskumných úloh.
Predkladaná učebnica sa zaoberá mnohými otázkami, ktoré súvisia so životným prostredím a cestnou premávkou so zameraním na hluk, vibrácie a emisie. Snahou autorov bolo opísať základné teoretické poznatky v oblasti pôsobenia a objektivizácie vibrácií, hluku, znečistenia ovzdušia od dopravy a ich aplikáciu pri posudzovaní a hodnotení navrhovanej trasy komunikácie. Kolektív autorov pripravil knihu na základe poznatkov, získaných v edukačnom procese a spolupráciu s praxou. mnoho vedomostí bolo získaných aj v rámci medzinárodných projektov riešených na Žilinskej univerzite.
Keywords: slovenská literatúra; životné prostredie; cestná doprava; ekológia stavieb; hluk; emisie -- cestná doprava; učebnice vysokých škôl; odborné publikácie