Modrá rokle - Foglar, Jaroslav; Čermák, Marko (Olympia Praha, 1995)
Hlavní postavou knihy je třináctiletý sportovec Denny, který se vážně zraní na kluzišti. V nemocnici se seznámí s vrstevníkem Oldou a ten jej později přivede do klubu Saturn. S novými kamarády prožije Denny mnohá dobrodružství. Jednou se společně vydají do opuštěného lomu pro jakousi namodralou hlínu, kterou vykupují dva kumpáni, Haryk a Milda. Přitom objeví krasovou oblast plnou skalisek a podzemních prostor, částečně nepřístupných. U jezera velké rozlohy přijdou na stopu dvou neznámých školáků a zjistí, že jeden záhadně zmizel a druhý ho marně hledá. Pouze zpola zatopený člun skýtá jakési tragické vysvětlení. Rozhodnou se pomoci kamarádovi v jeho pátrání a rozluštit záhadu. Na tomto nádherném místě vrcholí později jejich příběh prázdninovým táborem.
Keywords: česká literatúra; literatúra pre deti; dobrodružné príbehy; pre čitateľov od 11 rokov; texty v češtine