Ľudské telo - Giordano, Paolo taliansky autor 19. decembra 1982 (MM, 2014)
Autor dnes už kultovej knihy Osamelosť prvočísiel prichádza s ďalším, rovnako zaujímavým a pútavým románom. Rota mladých chlapcov, z ktorých najmladší má sotva dvadsať rokov, má pred sebou prvú veľkú životnú skúšku, vojenskú misiu v Afganistane. Pri odchode vojaci ešte netušia, že miesto, kam ich posielajú, je jedno z najnebezpečnejších území celého konfliktu - základňa ICE v oblasti Gulistan. Chlapci, vyčerpaní horúčavou, nudou a strachom zo smrti, na základni žijú, ako im to dovoľujú okolnosti: prehlbujú priateľstvá i vzájomné kontrasty, hľadajú rozptýlenie a navzájom si vyvádzajú nebezpečné kúsky. Zato v noci sa ich zmocňujú spomienky. V absolútnom tichu, tichu civilizácie i prírody, počúvajú tlkot vlastného srdca, šum svojho vnútra, neustávajúcu aktivitu ľudského tela.