Lirael 2. - Nix, Garth austrálsky autor 19. júla 1963; Fazekaš, Erik (Bratislava SLOVART, spol. s r. o., 2016)
So Sabriel stvoril Garth Nix modernú klasiku fantasy. S voľným pokračovaním Lirael posunul hranice vlastného sveta a predstavivosti ešte ďalej, aby presvedčil čitateľov, že patrí medzi špičku svetovej fantasy. Otca nepoznala a matka ju opustila. Aj napriek tomu sa snaží mladá Lirael zapadnúť do spoločenstva Clayriek, s ktorými žije v rozľahlom Ľadovci ďaleko na severe. Aby mohla byť plnohodnotným členom, musí už len získať Zrak - vrodenú schopnosť všetkých Clayriek zrieť budúcnosť. No Lirael koluje v žilách iná krv, a preto spočíva osud Starého kráľovstva v jej rukách. Nebezpečný nekromant totiž plánuje oslobodiť mocného nepriateľa, ktorý sa vzpiera kráľovskej rodine, zahmlieva Zrak Clayriek a hrozí deštrukciou všetkých väzieb medzi Životom a Smrťou. Lirael a princ Sameth musia odhaliť svoje pravé dedičstvo a postaviť sa pradávnej sile, ktorá ohrozuje nielen Staré kráľovstvo.
Keywords: Staré kráľovstvo; austrálska literatúra; fantastické romány; pre mládež