Anička a flautička - Petiška, Eduard český autor, básnik, dramatik 14. mája 1924 - 6. júna 1987 (IKAR, a. s., 2016)
Anička chce pre svojho deduška zložiť a zahrať tú najkrajšiu pesničku. Kamarát Rišo ju podpichuje, že sa jej to nepodarí. Dievčatku však pomáha zázračná mačka Zlatuška. Je to zvláštna mačka. Anička ju nakreslila v nedeľu. Namaľovaná mačka ožila a utiekla z výkresu. Odvtedy sprevádzala Aničku svetom rozprávok. Dievčatko aj s bračekom Mikinom deduškovi napokon naozaj zahrajú, Anička na flaute a Mikino na bubienku. A deduškovi sa tá hra veľmi zapáčila. Príbeh pre najmenšie deti je bohato ilustrovaný farebnými, vtipnými obrázkami.