Plesá - Lackovič, Milan (Dajama, 2015)
Pravdepodobne nikto z nás si nedokáže predstaviť Tatry a najmä ich časť Vysoké Tatry bez plies ľ jazier ľadovcového pôvodu, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tatranskej vysokohorskej krajiny. Všetky existujúce plesá sú podrobne spracované v predkladanej knihe, ktorá sa skladá zo štyroch hlavných kapitol. Keďže opisuje Tatranské plesá, jednotlivé kapitoly tvoria Západné Tatry, Vysoké Tatry, Belianske Tatry a Nízke Tatry. Samozrejme, že medzi opisovanými plesami nechýbajú najväčšie a zároveň najhlbšie pleso (Veľké Hincovo pleso v Mengusovskej doline), najvyššie položené pleso (Modré pleso v Malej Studenej doline) či najnavštevovanejšie a najznámejšie pleso, ktorým je Štrbské pleso.