Plesá - Lackovič, Milan (Dajama Bratislava, 2015)
Pravdepodobne nikto z nás si nedokáže predstaviť Tatry a najmä ich časť Vysoké Tatry bez plies ľ jazier ľadovcového pôvodu, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou tatranskej vysokohorskej krajiny. Všetky existujúce plesá sú podrobne spracované v predkladanej knihe, ktorá sa skladá zo štyroch hlavných kapitol. Keďže opisuje Tatranské plesá, jednotlivé kapitoly tvoria Západné Tatry, Vysoké Tatry, Belianske Tatry a Nízke Tatry. Samozrejme, že medzi opisovanými plesami nechýbajú najväčšie a zároveň najhlbšie pleso (Veľké Hincovo pleso v Mengusovskej doline), najvyššie položené pleso (Modré pleso v Malej Studenej doline) či najnavštevovanejšie a najznámejšie pleso, ktorým je Štrbské pleso.
Publikácia, v ktorej okrem textov nájdete množstvo súčasných fotografií tatranskej prírody sa snaží byť tak trochu sprievodcom po vodnej kráse Tatier. Turisticky, teda po značkovaných chodníkoch, je dostupných len malá časť tatranských plies, pretože väčšina z nich leží len v ťažko dostupnom teréne kam sa dostanú len horolezci alebo skialpinisti. Bežný turista ich môže vidieť len z diaľky a niektoré neuvidí vôbec. V knihe však nájde všetky tatranské vodné plochy, ktoré "nesú" názov pleso.
Keywords: regionálna geografia; prírodné pamiatky; Slovensko; plesá; horské jazerá