USA na dlani Historie, zajímavosti, kuriozity - Václav, Erich (Akcent, spol. s r.o. Těbíč, 2013)
Autor, povoláním lesník, se ve své knize věnuje historii Spojených států. Obsah knihy nejlépe vystihuje její podtitul: Historie, zajímavosti, kuriozity. Pohnuté dějiny země za velkou louží popisuje Erich Václav populární formou. Svůj výklad zpestřuje množstvím čtenářsky zajímavých faktů. Historické pasáže doplňuje i kapitolami o americkém zeměpisu, ve kterých se blíže zmiňuje o světově proslulých národních parcích Spojených států. Jako správný lesník se ale drží "svého kopyta" a zasvěceně píše o nejvyšších, nejmohutnějších a nejstarších stromech na světě rostoucích v USA. Zabývá se i četnými ekologickými problémy Spojených států jako jsou hurikány, záplavy a otázkami spojenými s Kjótským protokolem. Pozornost věnuje i četným úspěchům USA na poli kosmonautiky. Český turista získá v knize také řadu doporučení, kam by se měl v Americe určitě podívat. Autor končí své vyprávění vizí, co mohou Spojené státy očekávat. Co je může, ale nemusí, potkat v jejich blízké budoucnosti. Osudy velké země vždy nějak ovlivňují o
sudy zemí menších. A to je důvod, proč se o ně zajímat.
Keywords: kultúrna geografia; USA -- história; prezidenti -- USA; Mayflower -- 1620; Pearl Harbor; vojny -- americký kontinent; kozmonautika