Austrália a Oceánia : Tradícia - kultúra - hudba - Bucková, Martina; Krupa, Viktor; Elschek, Oskár (ASCO Art & science, 2010)
Austrália je najmenším a najredšie osídleným kontinentom na svete. Od ostatných svetadielov ju delia tisíce kilometrov. Najbližšie má k ostrovom juhovýchodnej Ázie, konkrétne k Papuy-Novej Guiney. Tento tzv. ostrovný most s juhovýchodnou Áziou hral v dávnej minulosti veľkú úlohu. Práve vďaka nemu osídlili predkovia austrálskych domorodcov tento kontinent pred viac ako 50 tisíc rokmi. Vďaka izolácii od okolitého sveta si austrálski domorodci zachovali po tisíce rokov svoj tradičný spôsob života a tradičnú kultúru. Mnohí vedci považovali austrálskych domorodcov za spoločenstvo, ktoré bolo v čase objavenia Európanmi na najnižšom stupni kultúrneho vývoja na svete. Austrália bola objavená v roku 1602, kedy pristál na západnom pobreží Yorkského polostrova holandský kapitán Wilhelm Janszoon. Prvú kolóniu tu však založili Angličania v roku 1788. Bol to začiatok konca pôvodných obyvateľov, ktorí boli postupne vytláčaní so svojich kmeňových území a vyvražďovaní....