Děti potřebují hranice - Rogge, Jan-Uwe; Sirovátková, Alžběta (Portál,s.r.o. Praha, 2016)
Jsou dnes děti víc nevychované a drzé než dříve? Jsou snad dnes rodiče méně kompetentní? Jak může denně docházet k situacím, v nichž "malý tyran" triumfuje a oni si zoufají?
Jak se vyhnout trvalému stresu ve výchově a přitom neupadnout do autoritářství, ukazuje zkušený rodinný poradce na mnoha příkladech. Upozorňuje na úskalí liberální výchovy a vychází z pojetí, že ani v dobré snaze neomezovat svobodu dítěte nelze dítě "nechat dítě na holičkách" a postavit ho do dnešního světa bez vědomí a znalosti vlastních hranic. Rodičům, vychovatelům i mnohým učitelům dodává autor svými návrhy na řešení odvahu důsledně jít ve výchově cestou, která dětem dává pocit bezpečí a jistoty.
Keywords: nemecká literatúra; výchova a vzdelávanie; rodinné vzťahy; rodičia a deti; psychológia dieťaťa; výchova dieťaťa; rozvoj osobnosti; príručky; odborné publikácie